Turvallisuusopas

aalloille.fi/24

Merimerkit

Merimerkkien tunnistaminen ja niiden sivuuttaminen oikealta puolelta kuuluu osata ennen vesille lähtöä. Sijainnin ja etenemisen sekä muun vesiliikenteen seuraamine kuuluu veneen päällikön vastuulle. Opettele merimerkit ja nauti veneilystä. Lue tästä hyvät vinkit, joilla opit tunnistamaan vesiliikennettä sisävesillä ja merellä ohjaavat merimerkit.

Ota navigointivälineet mukaan veneeseen

Merikartta
karttaplotteri, IPad tai puhelin, jossa on päivitetty navigointiohjelmisto
Latauspiuha varavirtalähde puhelimen suojapussi
Harppi, navigointikolmio, kompassi
Kiikari, hakuvalo, lukulasit

(kuva: Lissun ottama navigointivälineet)

Kardinaalimerkit sivuutetaan ilmansuuntien mukaan

Merkit ovat kelta- tai valkomustia.
Niiden karttamerkkien nuolet osoittavat mustaa
Yksityisten vesialueiden merkit ovat sinivalkoisia. Niiden sijaintia ei ole merkitty merikarttaan eikä Väylävirasto niiden sijainnin vuosittaisesta tarkastuksesta.

(kuva: piirros kari keskellä ja merkit sen ympärillä, merkkien vieressä karttamerkit, kuva on Aalloille SEA -lautapelin peliohjeessa)

Väylillä veneily on turvallisinta

Tarkista väylien kulkusuunta merikartasta niin tiedät kummalle puolelle, jätän vihreän ja punaisen lateraalimerkin. Vihreä jää oikealle puolelle ja punainen vasemmalla silloin, kun kuljetaan väylän nimelliskulkusuuntaan kohti satamia ja latvavesiä.

Lateraalimerkit ohjaavat veneilijät kulkemaan väylällä
Linjamerkeillä ja loistoilla on helppoa pitää suuntaa vakaana. Suositeltavaa kulkea väylän oikeaa laitaa, joten hyvä nyrkkisääntö on kohdistaa ylemmän väylämerkin vasemmanpuoleinen ja alemman linjamerkin oikeanpuoleinen keltainen tai valkoinen viiva päällekkäin. Tähystä ja tähtää kulkusi kuitenkin väylän vihreiden reunamerkkien mukaan.

Kummelit ovat rannoilla olevia veneen sijainnin määrittelyä helpottavia merimerkkejä. Ne ovat joskus vain valkoisiksi maalattuja kivikasoja rannalla.

Opettele tunnistamaan erikoismerkit

Karimerkki sijoitetaan väylän läheisyydessä olevan karikkoalueen keskelle (alue Kaikkia kareja ei ole merkitty merikarttaan.
Erikoismerkkien tunnistus kartalta ja tutustuminen. Postauksia jaetaan ryhmiin ihan rauhassa

Näillä ohjataan vesiliikennettä

Kiellot (ankkurointikielto
Rajoitukset (kulkunopeus, siltojen ja sähkölinjojen alituskorkeus, kulkuleveys, syväys
Varotukset (lautat,
Käskyt (äänimerkinanto,

Kuvaan lissin ottama lateraaliportti ja rannalla nopeusrajoitus 10 kmh ja aallontekokielto)

Muista nämä:

Katso viisi tärkeää asiaa vesillä liikkumisesta klikkaamalla ohjeen sivulla olevaa nuolta.

Merimerkit pitää osata

Opettele tunnistamaan merimerkit ja muut vesiliikennettä ohjaavat merkit hyvin, ennen kun lähdet vesille. Opettele ulkoa miltä ne näyttävät kartalla ja millaisia ne ovat vesillä.

Voit tulostaa niistä kuvan netistä ja laittaa sen jääkaapin oveen. Siitä niitä tulee helposti harjoiteltua ohi kulkiessa.

Veneeseen on saatavilla vedenkestäviä tarroja merimerkeistä (esim. viranomaisilla ja vakuutusyhtiöillä). Tarran voi kiinnittää veneeseen niin, että kuljettaja voi varmistaa niiden ulkonäön ajon aikana.

Veneen kuljettajan pitää seurata kulkusuuntaansa myös kompassista, Koska vasta silloin tietää, miltä puolelta valo-/kelta-mustat kardinaalimerkit on turvallista sivuuttaa.

Navigoinnin osaaminen on pakollista

Vaikka Suomen vesillä veneilyyn ei tarvita lupaa tai ajokorttia ei vesille ei saa lähteä, jos ei osaa veneillä turvallisesti. Veneen päällikön kuuluu osata navigoida ja se ei onnistu, jos ei osaa merimerkkejä.

Opiskele verkossa veneilyn perusteita esim. jokaiselle avoimessa Suomen Meripelastusseuran veneilytaito.fi -oppimisympäristössä. Voit tutustua myös muihin opetusvideoihin YouTubessa.

Lue veneilykiroja esim. Veneilijän merenkulkuoppi 1 Saaristonavigointi (Suomen Navigaatioliitto) tai tutustu ainakin Veneilijän ABC-oppaaseen (Finnboat)

Pelaa AALLOILLE Navigointipeliä ja AALLOILLE Tietovisa, joista opit hyviä perusasioita miehistösi kanssa yhdessä.

Käy navigoinnin peruskurssilla talven aikana ja suorita Suomen Navigaatioliiton Saaristolaivurikurssi ainakin aluksi. Ja jos innostut, voit suorittaa Rannikkolaivurikurssin sen perään.

Veneile suunnitelmallisesti

Suunnittele missä aiot veneillä ja veneile sen mukaan, niin venereissusta tulee turvallisuuden lisäksi mielekäs. On hieno tunne oppia veneilemään niin, että pääsee tavoittelemiinsa paikkoihin ja huomaa joka kerta oppineensa enemmän.

Selvitä veneesi vaatima syväys ja vesialueen vedenkorkeus, niin tiedät, millä väylällä voit veneillä turvallisesti. Tarkista väylien nimelliskulkusuunnat, niin osaat sivuuttaa niiden reunamerkit (vihreä ja punainen lateraalimerkki) turvallisesti.


Tarkista säätiedotus viimeistään lähtiessäsi vesille. Seuraa pilviä ja tarkista sääennuste tarvittaessa myös venematkan aikana. Tilanne vesillä voi muuttua nopeastikin, jos näkyvyys heikkenee tai tuuli yltyy. Ihan jo saman venereitin kulkeminen takaisin vastakkaiseen suuntaan, voi tuntua vieraalta muutenkin ja varsinkin silloin, kun olosuhteet ovat muuttuneet matkan aikana.

Seuraa koko ajan sijaintiasi merikartalla ja luonnossa. Jos et tiedä vesillä missä olet, et tiedä missä voit liikkua turvallisesti, etkä pääse perille.

Tähystä koko ajan

Vesillä pitää seurata omaa etenemistä, muuta vesiliikennetta, vesiliikennttä ohjaavia merkkejä ja sään muuttumista.

Tarkkaile koko ajan joka suuntaan ja seuraa missä olet merikartalla. Merikartta kertoo mikä vedeteen tai rannalle sijoitettu merimerkki pitää nähdä seuraavaksi. Etsi aina seuraava merimerkki, kun olet sivuuttamassa yhtä. Kiikari on hyvä tähystysväline.

Ole tarkkana linjamerkkien mukaan (huom väylän oikeaa laitaa, ei keskiviivaa pitkin) kulkiessasi, milloin suunta pitää muuttaa seuraavaa merkkiä kohti. Moni on huolimattomuuttaan jatkanut vain eteenpäin ja ajanut lopulta karille.

Muuta vesiliikennettä pitää seurata siinä missä omaa sijaintiakin koko ajan. Opettele myös väistämissäännöt etukäteen, niin vältyt vaaratilanteilta. Vesillä pitää viimekädessä aina väistää, jotta välttää yhteentörmäyksen. Vesillä kenelläkään ei ole etuajo-oikeutta, on vain väistämissääntöjä.

Veneilijällä on oikeus ja vastuu

Suomessa ei tarvita veneilyyn erillistä ajolupaa ja veneillä voi melkein missä vain. Jokaisella on Suomessa oikeus oppia liikkumaan vesillä turvallisesti ja vastuullisesti. Osaaminen ja sen kehittäminen on jokaisen oikeus mutta se on myös jokaisen omalla vastuulla.

Tiesitkö, että suurin osa (n 80 %) maailman merimerkeistä on sijoitettu Suomen ja Ruotsin vesialueille. Vesistömme ovat hyvin karikkoisia ja matalia. Väylävirasto pitää virallisista merimerkeistä huolta. Jos kuitenkin huomaat merimerkin viottuneen, siirtyneen tai kadonneen, siitä pitää ilmoittaa heti viranomaisille.

Meidän tulee kunnioittaa luontoamme ja sen puhtautta. Meidän tulee pitää hyvää hiuolta siitä että vesistömme pysyy puhtaana ja luonto säilyy rauhallisena jatkossakin.

Muista!

  • Opettele tunnistamaan merimerkit kartalla ja luonnossa
  • Opettele lukemaan kompassia
  • Katso sääennuste ja seuraa sitä
  • Suunnittele veneilyreitti
  • Ota huomioon kulkusuunta, syväys

Tulossa turvallisuusoppaaseen

Julkaisemme aalloille.fi/24 turvallisuusoppaaseen lähiaikoina lisää sisältöä. Tutustu jo olemassa olevaan oppaaseen ja seuraa some-viestintäämme. Täydennämme opasta lähiviikkoina!

Turvallista kesää ja iloa aalloille!

Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle

Hienoa, ettö olet kiinnostunut Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta. Lähetämme sinulle mielellämme lisää tietoa!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Lähetämme sinulle lisää tietoa Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta ja voidaan keskustella, kuinka voitte olla hankkeessa mukana.

Tehdään yhdessä Suomesta maailman parhaiten veneilevä kansa!

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan turvallisuusoppaaseen!

Aalloille.fi/24 turvallisuuskampanja innostaa jokaisen veneilijän kertaamaan osaamistaan ja kiinnittämään huomiota turvallisuuteen. Tervetuloa mukaan hankkeeseen!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Tänä kesänä pääsee vielä mukaan pilottiin ja ensi vuonna 2025 kampanjoimme täydellä teholla turvallisen vesilläliikkumisen puolesta.

Keromme sinulle mielellään lisää kustannuksista ja minkälaista lisäarvoa ja näkyvyyttä voit saada yhdessä kanssamme.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan lukuluokkakirjahankkeeseen!

Vesillä liikkumisen taidot ovat tärkeitä perustaitoja, joiden oppiminen edistää turvallisuutta, viihtyvyyttä ja vastuullisuutta. Hienoa, että olet kiinnostunut hankkeestamme.

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeerlla, niin olemme sinuun yhteydessä. Etsitään yhdessä sinulle lahjoituksen kohteeksi sopiva koulu tai päiväkoti.

Kerromme mielellämme samalla mitä hyötyä ja minkälaista näkyvyyttä voimme sinulle tarjota.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Videot opetuksen tukena

Vaahtopäät purjehdusleirillä on 64-sivuinen, kovakantinen ja ilmeikkäästi kuvitettu oppikirja. Kirjan sivuilla on 26 QR-videolinkkiä, jotka havainnollistavat sen opetussisältöä ja laajentavat lasten lukukokemusta.