Turvallisuusopas

aalloille.fi/24

Miehistö

Veden alla piilevät kivet ja matalikot aiheuttavat joka vuosi monelle veneilijälle vaaratilanteita. Veneilijöistä 56 % sai pohjakosketuksen tai ajoi karille viime vuonna (Veneilytutkimus 2024, Traficom). Tutustu alla oleviin ohjeisiin, niin vältyt pohjakosketukselta tänä kesänä!

Pysy vesillä koko ajan tietoisena sijainnistasi

Suhteuta kulkunopeutesi aina sellaiseksi, että ehdit varmasti seurata sijaintiasi, navigoida ja tähystää joka suuntaan (360'). Seuraa koko ajan merikartasta, missä kohtaa olet ja minne olet menossa. Vaihtele elektronisen merikartan zoomausta, niin näet kaikki merkit ja karit.

Vertaa merikartan näkymää ympärilläsi olevaan maisemaan, luotoihin, saariin ja maalla havaittaviin kiintopisteisiin (esim. mastot tms. rakenteet) sekä rannoilla ja vesillä oleviin merimerkkeihin. Tähystä tarvittaessa kiikarilla ja käytä hakuvaloa hämärässä. Huom. Sisävesien karttaa kutsutaan myös merikartaksi.

Seuraa kulkusuuntaasi myös kompassista

Ole koko ajan tietoinen siitä, mihin ilmansuuntaan olet menossa. Veneilijät voivat helposti eksyä tutussakin ympäristössä, koska sama maisema näyttää toiseen vuorokaudenaikaan ja eri kelissä sekä vastakkaiseen suuntaan kuljettaessa ihan erinäköiseltä.

Opettele ilmansuuntien asteet ulkoa, niin kompassin lukeminen on helpompaa. (Pohjoinen 0’, itä 90’, etelä 180’ ja länsi 270’). Ole kuitenkin tietoinen siitä, että veneesi magneettisuus aiheuttaa kompassiin aina eksymää ja maan magneettikenttä vuotuista erantoa. Huom. Vain paperiseen merikarttaan on merkitty väylien kulkusuunnat asteina kumpaakin suuntaan.

Opettele tunnistamaan merimerkit kartalta ja luonnosta

Opettele merimerkit ennen vesillelähtöä. Näin osaat sivuuttaa rannoille ja luodoille sijoitetut, sekä vesillä olevat merimerkit aina niiden oikealta, turvalliselta puolelta. Tätä varten sinun tulee tietää myös ilmansuunnat suhteessa kulukusuuntaasi.

Väritykseltään sinivalkoiset merimerkit ovat yksityisiä vesiväylien kardinaalimerkkejä, joilla esim. mökkiläiset tai veneseurat merkitsevät omia turvallisia kulkuväyliään itse. Väylävirasto ei vastaa niiden sijainnista eikä sijainnin vuosittaisesta tarkastamisesta. Huom. Vesiliikennettä ohjaavia merkkejä kutsutaan myös sisävesillä merimerkeiksi.

Seuraa sijaintiasi koko ajan myös paperiselta merikartalta

Paperikartta näyttää selkeän kokonaiskuvan laajasta vesialueesta. Elektroniset laitteet eivät ole 100 % luotettavia, koska niiden akun varaus voi loppua, ohjelmisto jumittua, laite mennä rikki tai sammua, jos se kastuu tai putoaa. Tiedosta se, että satelliittipaikannuksessa on aina poikkeamaa siihen, missä kohtaa todellisuudessa olet. Satelliittien paikannusta voidaan myös tahallisesti häiritä.

Elektroniset karttaohjelmat poikkeavat aina jonkin verran toisistaan, eikä niihin ole merkitty kaikkia kareja. Yleensä osa niiden merimerkeistä ja kareista saadaan esiin vasta, kun näkymää zoomaa riittävän suureksi. Pidä veneesi kartat ja karttaohjelmat päivitettyinä, sillä niihin tehdään tarkennuksia ja korjauksia lähes vuosittain. Huom. Pidä puhelinta kaiken varalta vesitiiviisssä pussissa, jos käytät sitä navigointiin.

Tiedä aina mikä on veneesi syväys

Selvitä etukäteen ja suunnittele reittisi sen mukaan, kuinka paljon vettä veneesi tarvitsee alleen. Turhia riskejä ei kannata ottaa, varsinkaan aalloikkoisella kelillä. Liian matalassa vedessä liikkuminen lisää karilleajon riskiä ja stressaa veneen päällikön lisäksi yleensä koko miehistöä.

Tarkista aina ennen vesille lähtöä, kuinka korkealla vesi juuri sinä päivänä on (esim. Ilmatieteenlaitos ja ymparisto.fi). Keskiveden korkeuteen vaikuttaa merellä tuulen suunta, kesto ja voimakkuus, sisävesillä yleensä sulamisvedet, kuivuus, sateet, jokien padot ja niiden juoksutukset. Huom. Vedenkorkeus saattaa vaihdella jopa 2 metriä Suomen kaikilla vesialueilla, sekä sisävesillä, että merialueilla.

Toimi näin, jos ajat karille:

Katso viisi toimintaohjetta klikkaamalla ohjeen sivulla olevaa nuolta.

Rauhoitu ja kokoa itsesi

Rauhoita itsesi ja ota ohjat. Laita veneen moottori heti vapaalle tai sammuta se, ellei se jo sammunut hätäkatkaisimen irrottua horjahduksesi aikana. Päästä purjeiden jalukset vapaiksi tai laske purjeet nopeasti alas, että niistä loppuu veto ja venettäsi kallistava paine helpottaa.

Karilleajo tapahtuu yllättäen, joskus jopa hyvällä kelillä, ihan tutulla reitillä tai silloin, kun sääolosuhteet ovat haastavat. Jokainen voi ajaa vahingossa karille, siksi on tärkeää mielikuvaharjoitella sitä ennakkoon ja pohtia, kuinka silloin kannattaa toimia. Yleensä karilleajon syy on inhimillinen virhe, josta ei kannata syyttää ketään.

Huom. Veneen pätevän päällikön, kipparin on pysyttävä tyynenä kaikissa tilanteissa ja osoittaa tällä luottamusta miehistölleen ja erityisesti lapsille. Ole hyvä esimerkki muille ja rauhoita tilanne olemuksellasi.

Tarkista oma ja miehistösi loukkaantumiset

Veneen päällikkö on aina yksiselitteisesti vastuussa aluksestaan, sekä sen miehistöstä. Tarkista miehistön tilanne niin, että selvität ensin miten itsellesi kävi ja sen jälkeen mitä miehistöllesi tapahtui. Keskitä huomiosi pahiten loukkaantuneeseen ja aina erityisesti lapsiin.

Määrää miehistöä ensiavun antamiseen ja jaa omat huolenpitäjät jokaiselle, mikäli se on mahdollista. Anna toimintaohjeita selkeästi ja rauhallisesti samalla, kun kartoitat kokonaistilannetta. Huom. Auta ja ohjeista loukkaantuneille ja järkyttyneille viimeistään nyt pelastusliivit päälle.

Tarkista veneen kunto ja vuodon syy

Tarkista veneen turvallisuudelle kriittisimpien osien eli rungon, peräsimen ja potkurin vahingot. Tarkista veneen pohjalla oleva pilssi, onko sinne tullut vettä. Jos veneeseen on tullut vettä, tarkista mistä vesivuoto johtuu; karilleajon aikana pohjaan tulleesta reijästä, rungon halkeamasta, läpiviennistä irronneesta tapista vai veneen sisälle kaatuneesta vesikanisterista.

Jos ankkuroidut aallokossa, voit estää aaltojen kaatumisen veneeseen kiinnittämällä ankkuriköyden pään veneen keulaknaapiin. Näin veneesi keula kääntyy kohti tuulta (mikäli se ei ole juuttunut karille). Huom. On hyvin tärkeää estää paniikki ja mahdollisten lisävahinkojen syntyminen parhaaksi katsomallasi tavalla.

Muodosta käsitys tilanteen vakavuudesta ja tarkista sijaintisi

Arvioi avun tarve ja valmistaudu hälyttämään apua heti, sillä pelastajien saapuminen paikalle saattaa kestää. Varmista vielä sijaintisi ja mahdolliset lähelläsi olevat selkeät maa- ja/tai merimerkit, niin ohjaat pelastajat varmasti oikeaan paikkaan.

Pysykää veneessä niin kauan, kun se on kaikille turvallista. Vesi on yleensä kylmää kesälläkin ja vedessä olevia on vaikeaa löytää etenkin huonossa kelissä tai hämärässä. Aallokosta pelastaminen on paljon haastavampaa, kuin osittain upoksissa olevasta veneestä. Huom. Muista koko alan rauhoittaa miehistöäsi ja kertoa mitä aijot tehdä tai pitää tehdä yhdessä seuraavaksi.

Hälytä apua ajoissa

Apua kannattaa soittaa mahdollisimman pian koska lisäavun saapuminen voi kestää. Jos tilanne ei lopulta olekaan niin paha kun alussa luulit, hälytyksen voi aina perua. (Muista silloin myös perua se!) Ilmoita selkeästi nimesi, aluksesi, sijaintisi, henkilömäärä aluksessasi, kuvaile tilanne ja arvioi avun tarpeen laatu. Toimi aina hälytyskeskuksen ohjeiden mukaan ja katkaise puhelu vasta luvan saatuasi. Lievässä vahinkotapauksessa ryhdy miehistösi kanssa itsenäiseen toimintaan varmistamaan matkan turvallinen jatkuminen.

Pätevä päällikkö kantaa vastuun aluksesta ja sen miehistöstä (erityisesti lapsista). Hän arvioi myös lievemmissä tapauksissa huolellisesti sen, kannattaako matkaa enää jatkaa suunnitellusti. Kulkukelpoisen veneen voi ajaa myös lähimpään satamaan suojaan, perusteellisempaan tarkastukseen ennen matkan jatkamista. Miehistökin pääsee silloin rauhoittumaan ja toipumaan kolahduksesta.

Huom. Älä rasita hälytyskeskuksia kiireettömillä avunpyynnöillä (kuten esim. veneen hinaus). Silloin kuuluu soittaa Meripelastusseuran TROSSI-palvelunumeroon.

Muista!

Hälytä sisävesillä apua puh. 112 (hätänumero)

Hälytä merellä apua puh. 0294 1000 (Meripelastus) tai puh. 112 (hätänumero).

 

Hätä- tai vaaratilanteessa ilmoita:

• Nimesi, aluksesi ja sijaintisi mahdollisimman tarkasti

• Kerro mitä on tapahtunut, onko loukkaantuneita tai ihmishenkiä vaarassa

• Kerro millaista apua tarvitaan

• Älä katkaise yhteyttä ennen kuin saat siihen luvan!

 

Huom. Älä rasita hälytyskeskuksia kiireettömillä avunpyynnöillä. Pyydä kiireetöntä

apua Meripelastusseuran TROSSI-palvelusta puh. 0800 302 230 (1.5.–31.10.)

aalloille.fi/24 -kumppanit

Kiitos kaikille vastuullisille yhteistyökumppaneillemme. Me olemme mukana auttamassa suomalaisia viihtymään vesillä ja kehittymään maailman turvallisimmin sekä vastuullisimmin vesillä liikkuvaksi kansaksi:

Iloa aalloille – turvallisesti

Uusi Aalloille.fi/24 on iloisen veneilykesän tärkein turvallisuuskampanja, jonka vetonauloina toimii kymmenen huolellisesti suunniteltua, hupaisalla tavalla huomiota herättävää some-postausta. Nämä viikoittain, kesäkuusta elokuulle julkaistavat muistutukset käsittelevät jokaisen veneilijän turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavia asioita. Ne kutsuvat veneilijät perehtymään Turvallisuusoppaan selkeiksi kokonaisuuksiksi tiivistettyihin ohjeisiin ja muistutuksiin aina yhdestä tärkeistä, nautinnolliseen ja turvalliseen veneilyyn liittyvästä perusasiasta.

Veneilyyn vaikuttajaorganisaatioiden kanssa yhdessä toteutettavan Aalloille.fi/24-turvallisuuskampanjan tavoite on vähentää hukkumisia, vesiliikenteen läheltä piti-tilanteita ja onnettomuuksia jo tänä kesänä. Pitämällä huolta veneilyturvallisuudesta kertaamalla ja täydentämällä kaikkien veneilyosaamista ja ymmärrystä, jokainen viihtyy ja nauttii veneilystä Suomen upeissa vesistöissä.

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan lasten Vilskettä vesillä -kirjoihin ja koko miehistöä viihdyttäviin Aalloille-tietopeleihin. Ne, jos mitkä kannattaa hankkia viihdykkeeksi jokaiseen matkaveneeseen ja mökille.

Tulossa turvallisuusoppaaseen

Julkaisemme aalloille.fi/24 turvallisuusoppaaseen lähiaikoina lisää sisältöä. Tutustu jo olemassa olevaan oppaaseen ja seuraa some-viestintäämme. Täydennämme opasta lähiviikkoina!

Turvallista kesää ja iloa aalloille!

Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle

Hienoa, ettö olet kiinnostunut Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta. Lähetämme sinulle mielellämme lisää tietoa!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Lähetämme sinulle lisää tietoa Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta ja voidaan keskustella, kuinka voitte olla hankkeessa mukana.

Tehdään yhdessä Suomesta maailman parhaiten veneilevä kansa!

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan turvallisuusoppaaseen!

Aalloille.fi/24 turvallisuuskampanja innostaa jokaisen veneilijän kertaamaan osaamistaan ja kiinnittämään huomiota turvallisuuteen. Tervetuloa mukaan hankkeeseen!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Tänä kesänä pääsee vielä mukaan pilottiin ja ensi vuonna 2025 kampanjoimme täydellä teholla turvallisen vesilläliikkumisen puolesta.

Keromme sinulle mielellään lisää kustannuksista ja minkälaista lisäarvoa ja näkyvyyttä voit saada yhdessä kanssamme.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan lukuluokkakirjahankkeeseen!

Vesillä liikkumisen taidot ovat tärkeitä perustaitoja, joiden oppiminen edistää turvallisuutta, viihtyvyyttä ja vastuullisuutta. Hienoa, että olet kiinnostunut hankkeestamme.

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeerlla, niin olemme sinuun yhteydessä. Etsitään yhdessä sinulle lahjoituksen kohteeksi sopiva koulu tai päiväkoti.

Kerromme mielellämme samalla mitä hyötyä ja minkälaista näkyvyyttä voimme sinulle tarjota.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Videot opetuksen tukena

Vaahtopäät purjehdusleirillä on 64-sivuinen, kovakantinen ja ilmeikkäästi kuvitettu oppikirja. Kirjan sivuilla on 26 QR-videolinkkiä, jotka havainnollistavat sen opetussisältöä ja laajentavat lasten lukukokemusta.