Turvallisuusopas

aalloille.fi/24

Ilmainen turvallisuusopas veneilyyn

Uusi Aalloille.fi/24 -kampanja tuo iloa ja turvaa veneilykesään! Löydät täältä hyvät ohjeet ja vinkit turvalliseen veneilyyn. Valitse alta aihe, ja kehitä veneilytaitojasi. Turvallisuusopas täydentyy uusilla ohjeilla ja vinkeillä kerran viikossa elokuun alkuun saakka.

Osaavatko kaikki veneessä tehtävänsä?

Miehistöllä on iso vaikutus siihen millä, missä ja miten veneillään turvallisesti. Vesillä todellakin tarvitaan joukkuehenkeä, jolla varmistetaan, että veneily on kaikille hauskaa ja mielekästä. Tutustu ohjeisiin, mitä kaikkea sinun tulee veneen päällikkönä huomioida, kun lähdet eri henkilöiden kanssa veneilemään. Katso vinkit, millä tiimillä varmistat venereissun onnistumisen alusta asti.

Hyvät ja toimivat varusteet lisäävät turvallisuutta

Vesillä tarvitaan kunnossa olevan veneen lisäksi hyviä varusteita, joilla pärjää erilaisissa tilanteissa ja keleissä. Tietyt turvallisuusvarusteet ovat Vesiliikennelain mukaan välttämättömiä ja toisia on hyvä olla matkassa mukana. Hyvä veneen varustelu lisää myös viihtyisyyttä. Lue vinkkejä mitä vesille pitää, ja mitä kannattaa ottaa mukaan niin, että veneilystä tulee kaikille turvallista ja hauskaa.

Varauduitko muuttuvaan säähän?

Säällä on suuri vaikutus veneilyn turvallisuuteen ja vesillä viihtymiseen. Säähän ei voi vaikuttaa. Kelin muuttumisen ennusmerkkien tunnistaminen matkan aikana on tärkeää, koska silloin pystyy hakeutumaan suojaan ajoissa. Katso ja lue lisää Turvallisuusoppaasta mitä veneilijän kannattaa selvittää ennen vesille lähtöä, mistä hän tietää koska on viisainta valita suojaisampi reitti ja milloin vesille ei kannata lähteä lainkaan.

Osaathan sinä kaikki merimerkit?

Veneily on stressittömänpää ja leppoisampaa heti, kun hallitsee merimerkit ja osaa lukea merikarttaa. Kuten on maanteillä, on vesilläkin selkeät liikennettä ohjaavat merkit, jotka pitää hallita hyvin ennen veneilemään lähtöä. Jos ei tiedä mitä merimerkit kertovat eikä osaa käyttää kompassia, on Suomen karikkoisilla vesillä mahdotonta liikkua turvallisesti. Lue Turvallisuusoppaasta, mitä erityistä niistä pitää tietä ja miten ne oppii tunnistamaan kartalta ja luonnossa.

Älä käytä päihteitä vesillä!

Turvallisuusriskit ovat veneessä aina läsnä. Epävakaasti aalloilla liikkuva ja keikkuva alus, moottorit, köydet, vinssit ja purjeet vaativat kaikilta veneessä olevilta hyvää tasapainoa ja toimintakykyä. Myös jatkuva navigointi ja tähystäminen edellyttävät herpaantumatonta tarkkaavaisuutta ja arviointikykyä. Lue Turvallisuusoppaasta, miksi päihteet eivät sovi veneilyyn ja miten alkoholi lisää onnettomuuksien sekä muiden vahinkojen riskiä vesillä.

Rantautuminen voi olla haastavaa!

Rantautuminen on monelle veneilyn yksi stressaavimmista asioista varsinkin, jos laiturilla on muita näkemässä. Tuulen suunnan vaihtelut, aallokko, muut veneet ja vesillä liikkujat haastavat kaikki veneilijät suunnittelemaan rantautumisen joka kerta uudestaan. Laituriin ajo onnistuu, kun rantautumiseen valmistautuu huolella ja ohjeistaa miehistön auttamaan. Lue Turvallisuusoppaasta lisää hyviä ohjeita, kuinka opit rantautumaan tyylikkäästi.

Pelastusliivi pitää pinnalla!

Huolehdi, että jokaisella on oikean kokoiset, veneilyyn ja vesiurheiluun sekä uimataitoon sopivat pelastusliivit. Hanki omat itsellesi ja perheellesi. Veneen päällikkö päättää ja on vastuussa niiden käyttämisestä. Hyvistäkin pelastusliiveistä on apua vain silloin, kun ne on puettu päälle oikein. Turvallisuusoppaasta saat vinkkejä ja motivaatiota pelastusliivien käyttöön, sekä tietoa niiden hankintaan ja huoltoon.

Älä jää altavastaajaksi väylällä!

Veneily on hauskaa, kun jokainen osaa turvallisen vesillä liikkumisen perusteet. Lähes viidesosa niistä veneilijöistä, joille on sattunut läheltäpiti-tilanne tai onnettomuus vesillä viime vuonna, on meinannut törmätä toiseen alukseen. Opettele vastuullisen väylillä liikkumisen perusasiat ja väistämissäännöt Turvallisuusoppaasta ennen vesille lähtöä ja kertaa niitä veneilykauden aikana.

Vältä kesän pohjakosketus!

Kaikilla Suomen vesialueilla liikkumiseen vaaditaan hyvää navigointiosaamista. Veden alla piilevät kivet ja matalikot aiheuttavat veneilijöille usein vaaratilanteita. Yli puolet heistä, joille on sattunut läheltäpiti-tilanne tai onnettomuus vesillä viime vuonna, kertoi syyksi pohjakosketuksen tai karilleajon. Tutustu Turvallisuusoppaan ohjeisiin, niin vältyt pohjakosketukselta tänä kesänä!

Parhaat toimintavinkit veneilystä nauttimiseen

Veneily sisältää monipuolista tekemistä arkiaskareista uusissa satamssa ja retkikohteissa vierailuun. Veneessä tapahtuu melkein kaikki varsin ahtaissa ja pienissä tiloissa. Joku onkin verrannut sitä telttaretkeilyyn. Perehdy vinkkeihin, jollla teet veneilystäsi entistä nautinnollisempaa!
Pidetään yhdessä huolta vesistöistämme!

Jaa turvallisuusopas kavereille!

Tehdään yhdessä veneilystä turvallisempaa ja nautitaan kesästä. Jaa alla olevilla painikkeilla tämä aalloille.fi/24 -turvallisuusopas kaikille ystävillesi. Iloa aalloille!

aalloille.fi/24 -kumppanit

Kiitos kaikille vastuullisille yhteistyökumppaneillemme. Me olemme mukana auttamassa suomalaisia viihtymään vesillä ja kehittymään maailman turvallisimmin sekä vastuullisimmin vesillä liikkuvaksi kansaksi:

Iloa aalloille – turvallisesti

Uusi Aalloille.fi/24 on iloisen veneilykesän tärkein turvallisuuskampanja, jonka vetonauloina toimii kymmenen huolellisesti suunniteltua, hupaisalla tavalla huomiota herättävää some-postausta. Nämä viikoittain, kesäkuusta elokuulle julkaistavat muistutukset käsittelevät jokaisen veneilijän turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavia asioita. Ne kutsuvat veneilijät perehtymään Turvallisuusoppaan selkeiksi kokonaisuuksiksi tiivistettyihin ohjeisiin ja muistutuksiin aina yhdestä tärkeistä, nautinnolliseen ja turvalliseen veneilyyn liittyvästä perusasiasta.

Veneilyyn vaikuttajaorganisaatioiden kanssa yhdessä toteutettavan Aalloille.fi/24-turvallisuuskampanjan tavoite on vähentää hukkumisia, vesiliikenteen läheltä piti-tilanteita ja onnettomuuksia jo tänä kesänä. Pitämällä huolta veneilyturvallisuudesta kertaamalla ja täydentämällä kaikkien veneilyosaamista ja ymmärrystä, jokainen viihtyy ja nauttii veneilystä Suomen upeissa vesistöissä.

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan lasten Vilskettä vesillä -kirjoihin ja koko miehistöä viihdyttäviin Aalloille-tietopeleihin. Ne, jos mitkä kannattaa hankkia viihdykkeeksi jokaiseen matkaveneeseen ja mökille.

Tulossa turvallisuusoppaaseen

Julkaisemme aalloille.fi/24 turvallisuusoppaaseen lähiaikoina lisää sisältöä. Tutustu jo olemassa olevaan oppaaseen ja seuraa some-viestintäämme. Täydennämme opasta lähiviikkoina!

Turvallista kesää ja iloa aalloille!

Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle

Hienoa, ettö olet kiinnostunut Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta. Lähetämme sinulle mielellämme lisää tietoa!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Lähetämme sinulle lisää tietoa Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta ja voidaan keskustella, kuinka voitte olla hankkeessa mukana.

Tehdään yhdessä Suomesta maailman parhaiten veneilevä kansa!

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan turvallisuusoppaaseen!

Aalloille.fi/24 turvallisuuskampanja innostaa jokaisen veneilijän kertaamaan osaamistaan ja kiinnittämään huomiota turvallisuuteen. Tervetuloa mukaan hankkeeseen!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Tänä kesänä pääsee vielä mukaan pilottiin ja ensi vuonna 2025 kampanjoimme täydellä teholla turvallisen vesilläliikkumisen puolesta.

Keromme sinulle mielellään lisää kustannuksista ja minkälaista lisäarvoa ja näkyvyyttä voit saada yhdessä kanssamme.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan lukuluokkakirjahankkeeseen!

Vesillä liikkumisen taidot ovat tärkeitä perustaitoja, joiden oppiminen edistää turvallisuutta, viihtyvyyttä ja vastuullisuutta. Hienoa, että olet kiinnostunut hankkeestamme.

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeerlla, niin olemme sinuun yhteydessä. Etsitään yhdessä sinulle lahjoituksen kohteeksi sopiva koulu tai päiväkoti.

Kerromme mielellämme samalla mitä hyötyä ja minkälaista näkyvyyttä voimme sinulle tarjota.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Videot opetuksen tukena

Vaahtopäät purjehdusleirillä on 64-sivuinen, kovakantinen ja ilmeikkäästi kuvitettu oppikirja. Kirjan sivuilla on 26 QR-videolinkkiä, jotka havainnollistavat sen opetussisältöä ja laajentavat lasten lukukokemusta.