Turvallisuusopas

aalloille.fi/24

Merimerkit pitää osata

Veneily on hauskaa, turvallisempaa ja ehdottomasti stressittömämpää, kun osaa merimerkit ja oppii navigoimaan sekä seuraamaan omaa etenemistä väylillä. Merimerkit pitää oppia tunnistamaan merikartan lisäksi luonnosta jo ennen vesille lähtöä. Niitä kannattaa kerrata vuosittain ennen veneilykauden alkua. Lue tästä vinkkejä merimerkkien ja viitoitusjärjestelmän opetteluun.

Ota navigointivälineet ja merikartta mukaan veneeseen

Veneessä pitää olla paperinenkin merikartta, vaikka navigoisi elektronisen karttaplotterin, tabletin tai puhelimen sovelluksella. Varmista, että käytössäsi on aina viimeinen, vesialueesi ajantasaisin versio, koska karttoja päivitetään koko ajan. Jos käytät kartan lisäksi navigointisovellusta puhelimessa tai tabletissa muista, että sijaintipalvelun käyttö vie paljon virtaa. Suojaa laitteet kastumiselta ja ota varavirtalähde mukaan vesille.

Hyödynnä satamakirjoja yms. satamien sivustoja, kun suunnittelet veneilyreittiä. Voit käyttää apuna erilaisia navigointiohjelmistoja tai piirtää reittisuunnitelman lyijykynällä merikarttaan. Harpilla voit ottaa mailin mitan merikartan pystysivulta (1 NM=1,852 km) ja laskea suunnittelemasi reitin pituuden. Kun jaat mittaamasi matkan veneesi keskinopeudella tiedät, kauanko matka suunnilleen kestää ja paljonko tulet tarvitsemaan polttoainetta (+30 %).

Ota mukaasi riittävästi navigoinnissa tarvittavia välineitä, kuten esim. kompassi, satamakirja, merikartta, lyijykynä ja kumi, navigointikolmio, harppi, kiikari ja tarvittaessa myös lukulasit tai suurennuslasi. Hämärässä veneilevä tarvitsee tehokkaan taskulampun hakuvaloksi, jolla erottaa merimerkkien heijastimet jo kaukaa.

Kardinaalimerkit sivuutetaan ilmansuuntien mukaan

Kardinaalimerkkien turvalliseen ohittamiseen tarvitaan kompassia. Ne ovat luonnossa kelta- tai valkomustia tolppia, joiden toisella puolella on matalikko tai kari. Niiden karttamerkeissä on kaksi mustaa nuolta osoittamassa luonnossa olevan merimerkin mustaa. Huomioi, että sinivalkoiset, kardinaalimerkeiltä näyttävät viitat eivät ole virallisia merimerkkejä. Ne ovat yksityishenkilöiden tai veneseurojen itse asettamia merimerkkejä. Niiden mukaan kuljetaan aina omalla vastuulla.

Pohjoismerkin yläpuoli on musta (aurinko on alhaalla). Sen karttamerkin molemmat nuolet osoittavat ylös kohti pohjoista, jolta puolelta se on turvallista ohittaa.
Etelämerkin (kuvassa) alapuoli on musta (aurinko paistaa korkealla). Sen karttamerkin molemmat nuolet osoittavat alas kohti etelää, jolta puolelta se sivuutetaan.
Itämerkin keskiosa (vatsa) on vaalea. Sen karttamerkkien molemmat nuolet osoittavat mustia ylös ja alas. Sivuuta itämerkki turvallisesti sen idän puolelta.
Länsimerkin (väritys viittaa tiimalasiin) nuolet osoittavat merkin keskellä olevaa (vyötäröä hoikentavaa) mustaa. Länsimerkki sivuutetaan tietysti lännen puolelta.

Riittävän syvällä väylällä veneily on turvallisinta

Lateraalimerkit osoittavat väylien reunoja, johon asti sen luodattu minimisyvyys (ilmoitetaan metreinä) yltää. Myös nimelliskulkusuunta (nuoli) on merkitty merikarttaan väylää osoittavaan viivaan. Vihreä lateraalimerkki osoittaa väylän oikeaa reunaa (kartassa yksi musta nuoli) ja punainen lateraalimerkki (kuvassa) osoittaa väylän vasenta reunaa (kartassa tyhjä neliö) silloin, kun veneilet väylää sen nimelliskulkusuuntaan, eli kohti satamia ja latvavesiä.

Linjataulut ovat suuria kaksivärisiä rakennelmia jotka osoittavat väylän keskilinjaa silloin, kun niiden samanväriset viivat asettuvat päällekäin. Ne voivat olla eri värisiä, mutta niitä on aina kaksi, toinen edessä alempana ja toinen ylempänä sen takana. On suotavaa kulkea väylän oikeaa reunaa, jos mahdollista, niin vastaantulevien sivuuttaminen on selkeämpää. Purjeveneillä se ei aina ole mahdollista tuulen suunnan takia.

Väylien rannoilla ja luodoilla on muitakin sijainnin määrittämistä ja matkan etenemisen seuraamista helpottavia merimerkkejä, erilaisia valoja näyttäviä loistoja ja kummeleita (kuvassa). Sektoriloistot näyttävät väylää valoilla. Kummelit voivat olla kivikasoja, valkoisia tauluja tai laatikoita. Niiden yhteydessä voi olla myös kirjain. Voit opetella näitä paperisen merikarttasarjan takasisäkannen Merkkien selitys -sivulta.

Opettele tunnistamaan erikoismerkit

Mustapunaiseksi poikkiraidoitettu karimerkki (kartalla kaksi mustaa palloa päällekkäin) sijoitetaan yleensä väylän läheisyydessä olevan karikkoalueen keskelle. Se kannattaa ohittaa riittävän kaukaa.

Yksivärinen keltainen erikoismerkki (karttamerkissä X) varoittaa jostain erityisestä pinnan alla olevasta pohjamuodon poikkeamasta, esim. ruoppauksesta tai täyttöalueesta.

Aika harvinainen, punavalkoisilla pystyviivoilla väritetty turvavesimerkki (karttamerkissä O), seisoo usein keskellä laajaa väyläaluetta. Sen ympärillä voi veneillä.

Vesiliikennemerkeillä ohjataan kaikkia aluksia

Yleensä rannoille tai rakenteisiin sijoitetut punareunaiset neliskanttiset vesiliikennemerkit kieltävät, määräävät tai rajoittavat jotakin. Ne voivat kertoa mihin ei saa rantautua, kieltää aaltojen tuottamisen esim. satamien ja uimarantojen läheisyydessä tai vesiskoottereilla ajamisen väylän ulkopuolella (kuvassa). Opettele nämä merkit hyvin ja kertaa osaamistasi säännöllisesti.

Ankkurointikieltomerkkiä ei käytetä yleensä suuren, keltamustan KAAPELI-taulukyltin kanssa, koska se varoittaa jo itsessään vedenalaisesta sähkölinjasta ja on selvää, ettei siihen saa ankkuroitua.

Vesiliikenteen kulkunopeutta rajoitetaan ilmoittamalla suurin sallittu nopeus kilometreissä (kmh). Oma nopeus pitää silloin osata laskea oikein, koska veneiden nopeus ilmoitetaan solmuina (1 NM =1,852 km). Esim. Kuvan 10 kmh nopeusrajoitus vastaa veneen n. 5,4 solmun kulkunopeutta.

Sinivalkoiset neliön muotoiset vesiliikennemerkit tiedottavat jostakin tai antavat luvan esim. pysäköidä sen eteen. Ne kertovat esim. lautoista, sähkölinjasta tai vaikka juomavesipisteestä.


Muista nämä:

Katso viisi tärkeää asiaa merimerkeistä. Sivu vaihtuu, kun klikkaat ohjeen sivulla olevaa nuolta.

Opettele vesiliikennemerkit

Opettele tunnistamaan merimerkit ja muut vesiliikennettä ohjaavat merkit hyvin, ennen kun lähdet vesille.
Opettele ulkoa, miltä ne näyttävät kartalla ja millaisia ne ovat vesillä.

Voit tulostaa niistä kuvan netistä ja laittaa sen jääkaapin oveen, josta niitä voi harjoitella helposti ohi kulkiessa.

Veneeseen on saatavilla vedenkestäviä tarroja merimerkeistä (esim. viranomaisilla ja vakuutusyhtiöillä). Tarra kannattaa kiinnittää veneeseen niin, että aluksen kuljettaja näkee sen ajon aikana.

Veneen kuljettajan pitää seurata kulkusuuntaansa myös kompassista, Vasta silloin tietää varmasti, miltä puolelta valko- tai keltamustat kardinaalimerkit on turvallista sivuuttaa.

Opettele navigoimaan

Vaikka Suomen vesillä veneilyyn ei tarvita lupaa tai ajokorttia, ei vesille saa lähteä, jos ei osaa veneillä turvallisesti. Veneen päällikön kuuluu osata navigoida ja se ei onnistu, jos ei osaa merimerkkejä.

Opiskele verkossa veneilyn perusteita esim. jokaiselle avoimessa Suomen Meripelastusseuran veneilytaito.fi -oppimisympäristössä. Voit tutustua myös muihin opetusvideoihin YouTubessa.

Lue veneilykirjoja esim. Veneilijän merenkulkuoppi 1 Saaristonavigointi (Suomen Navigaatioliitto) tai tutustu Veneilyn ABC-oppaaseen (Finnboat).

Pelaa veneilyä opettavia tietopelejä. Aalloille -tietopelit (ja varsinkin Aalloille Navigointipeli) opettavat tunnistamaan merimerkkejä. Ne tarjoavat mahdollisuuden kerrata turvallisen veneilyn perusteita itsenäisesti, sekä perheen ja miehistön kanssa yhdessä.

Käy navigoinnin peruskurssilla talven aikana ja suorita Suomen Navigaatioliiton Saaristolaivurikurssi ainakin aluksi. Ja jos innostut, voit suorittaa Rannikkolaivurikurssin sen perään.

Veneile suunnitelmallisesti

Etukäteen suunniteltu veneilyreitti vapauttaa nauttimaan matkasta enemmän, koska vesillä on niin paljon muutakin tarkkailtavaa. Vesillä pitää joka tapauksessa vielä tähystää, navigoida, seurata omaa kulkua ja muuta vesiliikennettä sekä sään muuttumista. On hieno tunne päästä turvallisesti tavoittelemiinsa paikkoihin ja huomata joka kerta oppineensa veneilystä enemmän.

Selvitä veneesi vaatima syväys ja vesialueen vedenkorkeus, niin tiedät, millä väylällä voit veneillä turvallisesti. Tarkista väylien nimelliskulkusuunnat, niin osaat sivuuttaa väylän reunoilla olevat lateraalimerkit (vihreä ja punainen) turvallisesti.

Tarkista säätiedotus viimeistään lähtiessäsi vesille. Seuraa pilviä ja tarkista sääennuste tarvittaessa myös venematkan aikana. Tilanne vesillä voi muuttua nopeastikin, jos näkyvyys heikkenee tai tuuli yltyy. Saman venereitin kulkeminen takaisin vastakkaiseen suuntaan, voi tuntua vieraalta muutenkin ja varsinkin silloin, kun sääolosuhteet ovat muuttuneet matkan aikana.

Seuraa suunnittelemaasi venereittiä seuraten koko ajan sijaintiasi merikartalla ja luonnossa. Jos et tiedä vesillä missä olet, et tiedä missä voit liikkua turvallisesti, etkä pääse perille. Pysähdy silloin heti ja vasta kun tiedät tarkan sijaintisi, voit jatkaa matkaa turvallisesti eteenpäin!

Tähystä koko ajan

Vesillä pitää seurata omaa etenemistä, muuta vesiliikennettä ohjaavia merkkejä ja sään muuttumista.

Tarkkaile koko ajan joka suuntaan ja seuraa missä olet merikartalla. Merikartta kertoo mikä veteen tai rannalle sijoitettu merimerkki pitää nähdä seuraavaksi. Etsi aina seuraava merimerkki, kun olet sivuuttamassa yhtä. Kiikari on hyvä tähystämisen apusväline. Pysähdy heti selvittämään sijaintisi ja ajosuuntasi, jos et näe seuraavaa merimerkkiä. Saatat tähystää sitä väärästä suunnasta ja silloin voit ajaa vahingossa jopa karille.

Jos navigoit elektronisella kartalla, muista vaihtaa sen mittakaavaa välillä, niin näet tarkemmin. Huom. Kaikkia kareja ei ole koskaan merkitty karttoihin. Huom. Karialueet tullaan jatkossa merkitsemään merikarttoihin katkoviivalla, jonka keskellä on vain muutama karimerkki.

Seuraa sijaintiasi herkeämättä. Ajaessasi väylällä linjamerkkien mukaan, kannattaa olla tarkkana siitä, milloin väylä kääntyy ja sinun pitää ottaa uusi kiintopiste seuraavia merkkejä kohti. Moni on jatkanut ajatuksissaan matkaa eteenpäin ja ajanutkin lopulta karille.

Oman sijainnin ja etenemisen seuraamisen lisäksi vesillä pitää koko ajan seurata myös muuta vesiliikennettä. Vesillä kenelläkään ei ole etuajo-oikeutta, on vain väistämissääntöjä. Opettele väistämissäännöt etukäteen ja osoita vastaantulijalle se puoli minne aijot väistää selkeästi, niin vältyt vaaratilanteilta. Vesillä jokaisen pitää viimekädessä aina estää yhteentörmäys ja väistää.

Veneile vastuullisesti

Suomessa ei tarvita veneilyyn erillistä ajolupaa ja veneillä voi melkein missä vain. Jokaisella on Suomessa oikeus oppia liikkumaan vesillä turvallisesti ja vastuullisesti. Osaaminen ja sen kehittäminen on jokaisen oikeus, mutta se on myös jokaisen omalla vastuulla.

Väitetään, että lähes puolet maailman merimerkeistä on Suomen karikkoisilla ja matalilla vesialueilla. Väylävirasto pitää virallisista merimerkeistä huolta. Jos kuitenkin huomaat merimerkin vioittuneen, siirtyneen tai kadonneen, siitä pitää ilmoittaa heti viranomaisille
https://vayla.fi/kunnossapito

Kunnioita luonnon rauhaa ja vesistöjen puhtautta. Älä saastuta tai aiheuta haittaa eläimille tai muille esim. metelöimällä, ajamalla liian lähelle tai nousemalla lintujen pesimäluodoille. Älä myöskään metelöi, tee vaarallisia aaltoja uimareille, suppailijoille, melojille, soutajille tai muille veneille.

Noudata vesiliikenteen väistämissääntöjä ja määräyksiä, sallittuja nopeusrajoituksia ja muita vesiliikennemerkkejä. Tarjoa apuasi muille vesillä liikkujille ja aina avun tarvitsijoille.

Tervehdi muita vesillä liikkujia kohteliaalla käden heilautuksella.

Ilmoita vesiliikennemerkin tai turvalaitteen viasta

puh 0800 181818, Väylävirasto

Lue linkeistä lisää:

Vesiliikennelaki - Päällikön vastuu, Traficom

Merimerkit ja väylämerkit, Ålandia

Merimerkit, Ottiopas.fi, SVK

Hyvän venereissun muistilista!

Opettele tunnistamaan merimerkit kartalla ja luonnossa

Opettele lukemaan kompassia ja merikarttaa

Suunnittele veneilyreitti etukäteen veneesi vaatiman syväyksen mukaan

Kerro reittisi jollekin kotiin jäävälle ja ilmoita, jos se muuttuu matkan aikana

Seuraa vesillä koko ajan sijaintiasi samalla, kun tähystät merimerkkejä ja muuta vesiliikennettä

Seuraa etenemistä myös paperisella merikartalla, koska elektronisen kartan sijaintisignaali ei ole tarkka

Muista välillä suurentaa elektronisen kartan näkymää

Muista, ettei kaikkia kiviä ole merkitty mihinkään karttaan

Pysähdy heti, jos et tiedä missä olet tai et löydä seuraavaa merimerkkiä, ettet aja karille

Nauti veneilystä hyvillä eväillä ja riittävillä varusteilla

Veneile selvinpäin ja kanna vastuusi miehistöstäsi sekä aluksestasi

 

HUOM!

Varaa aina mukaan riittävästi polttoainetta, täysi varakanisteri, jossa on ainakin +30% yli oletetun tarpeen. Polttoaineen kulutus voi kasvaa huomattavasti esim. vasta-aallokossa tai, jos muutat reittiä matkan aikana. Pidä myös pelastusliiviä päällä ja käytä moottorin hätäkatkaisinta oikein.

Pidetään yhdessä huolta vesistöistämme!

Jaa turvallisuusopas kavereille!

Tehdään yhdessä veneilystä turvallisempaa ja nautitaan kesästä. Jaa alla olevilla painikkeilla tämä aalloille.fi/24 -turvallisuusopas kaikille ystävillesi. Iloa aalloille!

aalloille.fi/24 -kumppanit

Kiitos kaikille vastuullisille yhteistyökumppaneillemme. Me olemme mukana auttamassa suomalaisia viihtymään vesillä ja kehittymään maailman turvallisimmin sekä vastuullisimmin vesillä liikkuvaksi kansaksi:

Iloa aalloille – turvallisesti

Uusi Aalloille.fi/24 on iloisen veneilykesän tärkein turvallisuuskampanja, jonka vetonauloina toimii kymmenen huolellisesti suunniteltua, hupaisalla tavalla huomiota herättävää some-postausta. Nämä viikoittain, kesäkuusta elokuulle julkaistavat muistutukset käsittelevät jokaisen veneilijän turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavia asioita. Ne kutsuvat veneilijät perehtymään Turvallisuusoppaan selkeiksi kokonaisuuksiksi tiivistettyihin ohjeisiin ja muistutuksiin aina yhdestä tärkeistä, nautinnolliseen ja turvalliseen veneilyyn liittyvästä perusasiasta.

Veneilyyn vaikuttajaorganisaatioiden kanssa yhdessä toteutettavan Aalloille.fi/24-turvallisuuskampanjan tavoite on vähentää hukkumisia, vesiliikenteen läheltä piti-tilanteita ja onnettomuuksia jo tänä kesänä. Pitämällä huolta veneilyturvallisuudesta kertaamalla ja täydentämällä kaikkien veneilyosaamista ja ymmärrystä, jokainen viihtyy ja nauttii veneilystä Suomen upeissa vesistöissä.

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan lasten Vilskettä vesillä -kirjoihin ja koko miehistöä viihdyttäviin Aalloille-tietopeleihin. Ne, jos mitkä kannattaa hankkia viihdykkeeksi jokaiseen matkaveneeseen ja mökille.

Tulossa turvallisuusoppaaseen

Julkaisemme aalloille.fi/24 turvallisuusoppaaseen lähiaikoina lisää sisältöä. Tutustu jo olemassa olevaan oppaaseen ja seuraa some-viestintäämme. Täydennämme opasta lähiviikkoina!

Turvallista kesää ja iloa aalloille!

Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle

Hienoa, ettö olet kiinnostunut Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta. Lähetämme sinulle mielellämme lisää tietoa!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Lähetämme sinulle lisää tietoa Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta ja voidaan keskustella, kuinka voitte olla hankkeessa mukana.

Tehdään yhdessä Suomesta maailman parhaiten veneilevä kansa!

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan turvallisuusoppaaseen!

Aalloille.fi/24 turvallisuuskampanja innostaa jokaisen veneilijän kertaamaan osaamistaan ja kiinnittämään huomiota turvallisuuteen. Tervetuloa mukaan hankkeeseen!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Tänä kesänä pääsee vielä mukaan pilottiin ja ensi vuonna 2025 kampanjoimme täydellä teholla turvallisen vesilläliikkumisen puolesta.

Keromme sinulle mielellään lisää kustannuksista ja minkälaista lisäarvoa ja näkyvyyttä voit saada yhdessä kanssamme.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan lukuluokkakirjahankkeeseen!

Vesillä liikkumisen taidot ovat tärkeitä perustaitoja, joiden oppiminen edistää turvallisuutta, viihtyvyyttä ja vastuullisuutta. Hienoa, että olet kiinnostunut hankkeestamme.

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeerlla, niin olemme sinuun yhteydessä. Etsitään yhdessä sinulle lahjoituksen kohteeksi sopiva koulu tai päiväkoti.

Kerromme mielellämme samalla mitä hyötyä ja minkälaista näkyvyyttä voimme sinulle tarjota.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Videot opetuksen tukena

Vaahtopäät purjehdusleirillä on 64-sivuinen, kovakantinen ja ilmeikkäästi kuvitettu oppikirja. Kirjan sivuilla on 26 QR-videolinkkiä, jotka havainnollistavat sen opetussisältöä ja laajentavat lasten lukukokemusta.