Turvallisuusopas

aalloille.fi/24

Pelastusliivi pitää pinnalla!

Pelastusliiveistä on apua vain silloin, kun ne on puettu päälle oikein. Veneilijöistä 62 % kertoi käyttävänsä aina pelastusliiviä (Veneilytutkimus 2024, Traficom). Älä putoa veneestä ja jos joku putoaa, niin älä hyppää perään. Veneessä tarvitaan mahdollisimman monta auttajaa pelastamaan pudonnut takaisin kyytiin. Pidä veneillessä aina jostain kiinni ja liiku tarvittaessa niin, että painopisteesi on mahdollisimman alhaalla.

Veneen päällikkö on vastuussa miehistönsä turvallisuudesta

Miksi et vähentäisi vastuusi painetta aloittamalla uuden käytännön, että jokainen käyttää pelastusliivejä veneessäsi aina, kelistä riippumatta. Siihen on helppoa motivoitua jokaisen ymmärtäessä, kuinka nopeasti tai yllättäen niitä saattaa tarvita. Tutustu, keskustele ja sovi miehistösi ja perheesi kanssa uusi tapa niiden käyttämisestä aina vesillä ja tehkää siitä poikkeuksia sen sijaan, että puette ne paniikissa päälle vasta hädän hetkellä.

Käytä pelastusliiviä kaikenlaisella kelillä!

Pelastusliivejä on joka tarkoitukseen

Hanki oikean kokoiset, veneilyyyn ja vesiurheiluun sekä jokaisen uimataitoon sopivat pelastusliivit itsellesi ja perheellesi. Itse valittuja pelastusliivejä on aina kivaa käyttää. Sopivat ja mieleisen näköiset pelastusliivit löytää varmasti, kun niitä malttaa etsiä ja sovittaa rauhassa. Pelastusliivien sopivuus on syytä tarkastaa aina kauden alussa. Varaa myös satunnaisille veneilyvieraillesi puhtaat, oikean kokoiset ja mukavat pelastusliivit. Säännöllisellä huoltamisella varmistat etukäteen, että myös ne toimivat hätätilanteessa.

Hanki kaikille omat, sopivankokoiset pelastusliivit!

Kiinnitä pelastusliivit aina kunnolla

Se on turvavaruste vain silloin, kun se on puettu oikein päälle, muiden vaatteiden päälle. Varmista aina, että pelastusliivin jokainen vetoketju, solki, nauha ja remmi on kiinnitetty. Kun pelastusliivit on säädetty mukavan tiukalle, ne eivät kiristä, mutta pysyvät hyvin paikoillaan myös silloin, jos joutuu veden varaan yllättäen, vaikka liukkaalta kalliolta, laiturilta tai veneestä.

Muista, että veneen päällikkö, kippari vastaa kaikkien turvallisuudesta ja saa siksi päättää, koska pelastusliivejä pitää käyttää. Sopikaa yhteiset pelisäännöt pelastusliivien käytöstä rannalla, laiturilla ja vesillä. Valvokaa yhdessä sovittujen pelisääntöjen noudattamista. 

Säädä pelastusliivi joka kerta sopiviksi!

 

Huolla kaikki pelastusliivit joka vuosi

Pese ne aina kauden päätteeksi ja säilytä ilmavasti kuivassa tilassa. Tarkista paukkuliivien kunto joka vuosi täyttämällä ne ilmalla. Käytä täyttämiseen pumppua, koska kosteutta sisältävä puhallusilma voi alkaa haista tai homehtua. Varmista, että ilma pysyy sisällä vähintään vuorokauden. Tarkista paukkuliivien patruunan sinetti ja laukaisumekanismi tms. Varaa veneeseen jokaiselle pelastusliiville oikeanlainen, oma varapatruuna kaiken varalle.

Pidä pelastusliivit puhtaina, kuivina ja kunnossa!

Uimataito on kaikkien vesillä liikkujien paras vesipelastustaito

Innosta kaikki aikuiset ja lapset opettelemaan, ylläpitämään ja kehittämään uimataitoaan ja uikaa myös yhdessä paljon. Käyttäkää hyvästä uimataidosta huolimatta silti aina pelastusliivejä. Märät vaatteet painavat veden varaan joutunutta, hyvääkin uimaria helposti pinnan alle. Kokeilkaa joskus vaikka saunan yhteydessä, millaista on uida täydet vaatteet päällä ja kengät jalassa pelastusliivien kanssa. Kokeilkaa sen jälkeen, miten raskasta onkaan pysyä märissä vaatteissa pinnalla ilman pelastusliiviä. Tämä motivoi usein myös aikuisia käyttämään pelastusliivejä aina veneillessä.

Kokeile uida pelastusliivien kanssa vaatteet päällä!

Pelastusliivit ovat veneilijän paras turvavaruste

Vesiliikenteessä vuosittain hukkuneista jopa 80 % (n 30 henkilöä) olisi pelastunut, jos he olisivat käyttäneet pelastusliiviejä tai ne olisi puettu oikein päälle.

Suurin osa veneilyssä hukkumisista tapahtuu sisävesillä, kun veneilijä, joka ei käytä pelastusliiviä joutuu veden varaan ei moottoroidusta veneestä. Ottakaa siis tavaksi pitää pelastusliivejä aina myös soutuveneessä.

Veneilijän tärkein varuste

Pelastusliivit parantavat merkittävästi veden varaan joutuneen henkilön pinnalla pysymistä ja selviytymismahdollisuuksia.
Pelastusliivit helpottavat henkilön etsintää ja pelastusta huomattavasti.

Huom. Jokaisessa moottoriveneessä ja yli 5 metrin pituisessa purjeveneessä pitää olla oikean kokoiset pelastusliivit tai kelluntapukineet jokaiselle veneessä olijalle. Mutta pelastusliivien käyttö on erityisesti pienemmissä veneissä vielä tärkeämpää.

Valitse huolellisesti

Hanki kunnolliset pelastusliivit veneeseen ja jokaiselle perheenjäsenelle omat.

Pelastusliivejä kannattaa sovittaa huolella ennen ostopäätöstä, varsinkin lasten kanssa. Hyödynnä asiantuntijan apua kaupassa, niin löydät varmasti sopivat kerralla. Uusissa pelastusliiveissä oleva CE- merkintä takaa sen, että tuote on testattu ja täyttää eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Suhtaudu käytettyihin ja vanhoihin pelastusliiveihin varauksella, sillä niiden ominaisuudet saattavat heiketä vuosien saatossa.

Huom. Mukavia, omaan käyttötarkoitukseen ja uimataitoon sopivia pelastusliivejä on kivaa käyttää.

Mitoita oikein

50N on rannan läheisyydessä liikkuvan, uimataitoisen vesiurheilijan, haararemmitön ja kaulukseton, uimista helpottava kelluntapukine. Näitä käytetään varsinkin silloin, kun kauluksesta voi olla haittaa liikkumiselle (esim. melonnassa tai jollapurjehduksessa).

100N on lapsillekin mukava, haararemmillinen kauluksellinen pelastusliivi, joka kääntää veden varaan joutuneen, uimataidottoman 10 sekunnissa kellumaan selälleen.

150N on jo avomeriolosuhteisiin sopiva, hyvin kelluttava pelastusliivi tai panoksesta vedessä laukeava paukkuliivi. Näissä on aina mukana myös haararemmi, joka estää kellukkeen nousemista pään yläpuolelle.

275N ovat jo hurjemmissakin keleissä, kaikenlaisissa varusteissa vedenvaraan joutunutta hyvin kannatteleva haararemmillinen ja usein kasvojen roiskesuojalla, huomiovalolla, köysileikkurilla sekä irrotettavalla turvavaljailla varustettu paukkuliivi. Tämä pelastusliivi saatetaan varustaa myös veden varaan joutuneen MOB-paikantimella.

Huolla säännöllisesti

Pidä pelastusliivit aina puhtaina pesemällä niitä tarvittaessa miedolla saippuavedellä, viimeistään veneilykauden lopuksi. Ne kannattaa huuhdella aika-ajoin myös meriveden suolasta. Anna pelastusliivien kuivua kunnolla ja säilytä niitä kuivassa, ilmavassa paikassa, niin ne eivät homehdu tai ala haista.

Tarkista pelastusliivien jalkaremmit, nauhat ja vetoketjut säännöllisesti. Korjaa tarvittaessa heti kunnolla, tai hanki uudet rikkinäisten ja varsinkin pieneksi käyneiden pelastusliivien tilalle.

Huolla paukkuliivit vuosittain ja tarkista niiden kunto pumppaamalla ne 24 tunniksi täyteen ilmaa. Tarkista samalla niiden laukaisupatruunan sinetti ja vaihda se tarvittaessa uuteen. Hanki jokaiselle paukkuliiville juuri siihen kuuluva varapatruuna ja pidä niitä veneessä kaiken varalta.

Säädä aina sopivaksi

Koska pelastusliivejä pidetään aina päällimmäisenä, välillä vain paidan ja toisinaan takin päällä, tulee ne säätää joka kerta, päälle puettaessa aina sopiviksi.

Mukavasti säädetyt, oikean kokoiset pelastusliivit eivät kiristä tai paina, vaikka ne pysyvät oikein ja napakasti päällä, myös yllättäen veden varaan jouduttaessa.

Suosittelemme kaikkia kokeilemaan miltä tuntuu uida pelastusliivit päällä. Sillä voi varmistua myös niiden säätöjen sopivuudesta ja riittävästä kelluttavuudesta.

Pidä pelastusliiviä päällä!

• Hanki omat ja mieleiset pelastusliivit kaikille. 

• Valitse käyttötarkoituksen sekä uimataidon mukaiset ja oikean kokoiset.

• Säädä ne joka kerta sopiviksi ja käytä niitä.

• Kokeile joskus uimista pelastusliivit päällä.

Pysytään pinnalla!

Pidetään yhdessä huolta vesistöistämme!

Jaa turvallisuusopas kavereille!

Tehdään yhdessä veneilystä turvallisempaa ja nautitaan kesästä. Jaa alla olevilla painikkeilla tämä aalloille.fi/24 -turvallisuusopas kaikille ystävillesi. Iloa aalloille!

aalloille.fi/24 -kumppanit

Kiitos kaikille vastuullisille yhteistyökumppaneillemme. Me olemme mukana auttamassa suomalaisia viihtymään vesillä ja kehittymään maailman turvallisimmin sekä vastuullisimmin vesillä liikkuvaksi kansaksi:

Iloa aalloille – turvallisesti

Uusi Aalloille.fi/24 on iloisen veneilykesän tärkein turvallisuuskampanja, jonka vetonauloina toimii kymmenen huolellisesti suunniteltua, hupaisalla tavalla huomiota herättävää some-postausta. Nämä viikoittain, kesäkuusta elokuulle julkaistavat muistutukset käsittelevät jokaisen veneilijän turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavia asioita. Ne kutsuvat veneilijät perehtymään Turvallisuusoppaan selkeiksi kokonaisuuksiksi tiivistettyihin ohjeisiin ja muistutuksiin aina yhdestä tärkeistä, nautinnolliseen ja turvalliseen veneilyyn liittyvästä perusasiasta.

Veneilyyn vaikuttajaorganisaatioiden kanssa yhdessä toteutettavan Aalloille.fi/24-turvallisuuskampanjan tavoite on vähentää hukkumisia, vesiliikenteen läheltä piti-tilanteita ja onnettomuuksia jo tänä kesänä. Pitämällä huolta veneilyturvallisuudesta kertaamalla ja täydentämällä kaikkien veneilyosaamista ja ymmärrystä, jokainen viihtyy ja nauttii veneilystä Suomen upeissa vesistöissä.

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan lasten Vilskettä vesillä -kirjoihin ja koko miehistöä viihdyttäviin Aalloille-tietopeleihin. Ne, jos mitkä kannattaa hankkia viihdykkeeksi jokaiseen matkaveneeseen ja mökille.

Tulossa turvallisuusoppaaseen

Julkaisemme aalloille.fi/24 turvallisuusoppaaseen lähiaikoina lisää sisältöä. Tutustu jo olemassa olevaan oppaaseen ja seuraa some-viestintäämme. Täydennämme opasta lähiviikkoina!

Turvallista kesää ja iloa aalloille!

Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle

Hienoa, ettö olet kiinnostunut Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta. Lähetämme sinulle mielellämme lisää tietoa!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Lähetämme sinulle lisää tietoa Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta ja voidaan keskustella, kuinka voitte olla hankkeessa mukana.

Tehdään yhdessä Suomesta maailman parhaiten veneilevä kansa!

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan turvallisuusoppaaseen!

Aalloille.fi/24 turvallisuuskampanja innostaa jokaisen veneilijän kertaamaan osaamistaan ja kiinnittämään huomiota turvallisuuteen. Tervetuloa mukaan hankkeeseen!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Tänä kesänä pääsee vielä mukaan pilottiin ja ensi vuonna 2025 kampanjoimme täydellä teholla turvallisen vesilläliikkumisen puolesta.

Keromme sinulle mielellään lisää kustannuksista ja minkälaista lisäarvoa ja näkyvyyttä voit saada yhdessä kanssamme.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan lukuluokkakirjahankkeeseen!

Vesillä liikkumisen taidot ovat tärkeitä perustaitoja, joiden oppiminen edistää turvallisuutta, viihtyvyyttä ja vastuullisuutta. Hienoa, että olet kiinnostunut hankkeestamme.

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeerlla, niin olemme sinuun yhteydessä. Etsitään yhdessä sinulle lahjoituksen kohteeksi sopiva koulu tai päiväkoti.

Kerromme mielellämme samalla mitä hyötyä ja minkälaista näkyvyyttä voimme sinulle tarjota.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Videot opetuksen tukena

Vaahtopäät purjehdusleirillä on 64-sivuinen, kovakantinen ja ilmeikkäästi kuvitettu oppikirja. Kirjan sivuilla on 26 QR-videolinkkiä, jotka havainnollistavat sen opetussisältöä ja laajentavat lasten lukukokemusta.