Turvallisuusopas

aalloille.fi/24

Opi sujuva rantautuminen

Kauhistuttaako rantautuminen? Näetkö painajaisia laituriin ajosta? Tiesitkö, että rantautuminen voi pelottaa konkariakin ja olla koko veneretken stressaavin hetki? Lue tästä käteviä vinkkejä rantautumiseen ja lähde rohkeasti harjoittelemaan sitä hyvällä kelillä. Pian sinäkin olet vain kiinnitysköyden päässä täydellisestä rantautumisesta.

Harjoittele rantaan ajoa hyvällä kelillä

Veneet ovat turvassa satamassa, mutta niitä ei ole tehty sitä varten. Veneiden käsittelyssä on eroja niin paljon kuin on erilaisia veneitäkin. Jos yhdellä veneellä rantautuminen on ihan helppoa, voi se toisella olla tosi hankalaa. Rantautumisen teoriaa ja veneen kiinnittämisen niksejä kannattaa opetella etukäteen ennen vesille lähtöä. Tietoa saa kyselemällä muilta veneilijöiltä, voi käydä veneilykurssin, lukea veneilykirjoista, pelata veneilytietopelejä tai katsoa netistä opetusvideoita.

Yhtä ainoaa, oikeaa rantautumisen ja kiinnittämisen tapaa ei ole. Jokainen veneilijä on joskus ollut aloittelija. Sää saattaa yllättää kokeneemmankin, ja kaikki voivat mokailla joskus. Tästä syystä kannattaa olla itselleen armollinen ja malttaa harjoitella veneen käsittelyä kaikessa rauhassa hyvällä säällä, ennen pidempiä reissuja ja opetella muutama hyvä konsti, joita voi sitten soveltaa tilanteen mukaan käytännössä.

Älä lähde veneilemään yksin. Opettele heti käyttämään pelastusliiviä aina veneillessäsi, myös hyvissä olosuhteissa. Ensimmäisille veneilykerroille kannattaa pyytää osaavampi veneilijä kaveriksi varmistamaan turvallisuutta ja pyytää tätä opettamaan sinulle tärkeimpiä perusasioita. Kokemuksen karttuessa kannattaa lähteä kaverin kanssa harjoittelemaan yhdessä. Veneen käsittelyä oppii lopulta vain veneilemällä ja rantautumalla rohkeasti eri paikkoihin, kaikenlaisessa säässä ja vaihtelevissa olosuhteissa.

Suunnittele rantautuminen aina kunnolla

Ota selvää ja tutustu uusien retkikohteiden satamakarttoihin jo venereissua suunnitellessasi. Ota satamakirja ja merikartta mukaan vesille ja virkistä niistä muistiasi ennen lähestymisen aloittamista. Kiinnitä huomio sataman erityispiirteisiin, mitkä merimerkit ohjaavat sinne, miten syvää ja millaisia vieraspaikkoja siellä on ja kuinka siellä pitää kiinnittäytyä.

Huomioi aina tuulen suunta ja aallokko. Koska sää ja olosuhteet voivat muuttua muutamassa tunnissa ihan toisenlaisiksi on rantautuminen suunniteltava joka rantautumiskerta aina huolellisesti uudestaan. Rantautumispaikkaa voi tarvittaessa käydä katsomassa ennen kuin aloittaa varsinaisen lähestymisen.

Pohdi etukäteen, miten rantautuminen on tänään helpointa ja turvallisinta tehdä. Mieti myös turvallinen ”pakoreitti”, jos rantatuminen ei jostain syystä onnistukaan suunnitelmasi mukaan. Tarkkaile muuta vesiliikennettä ja ennakoi parhaan kykysi mukaan niiden vaikutusta rantautumiseesi. Kerro näkemyksesi ja suunnitelmasi miehistölle.

Valmistele vene kiinnittymiseen ja ohjeista miehistö auttamaan

Ohjeista miehistöä auttamaan rantautumisessa. Jaa jokaiselle tämän kykyyn sopivia tehtäviä etukäteen. Voitte jäädä sataman lähelle valmistautumaan rantautumiseen kaikessa rauhassa. Pysähtykää kulkuväylän viereen ja sellaiseen paikkaan, missä on riitävä syväys ja hyvin tilaa. Laskekaa purjeveneen purjeet vasta, kun moottori on käynnistetty,koska silloin veneen keulaa on helppoa pitää kohti tuulta.

Kiinnittäkää laitasuojat eli fendarit veneen molemmille sivuille oikealle korkeudelle valmiiksi, vaikka tietäisit niitä tarvittavan vain toisella kyljellä. Tästä on apua, jos kiinnittymispuolta pitää sittenkin vaihtaa tai viereen tulee toinen vene. Pidä laitasuojissa suojapussia, joka estävät niiden nitisemisen veneen kylkiä vasten. Äänekäs nitinä voi häiritä veneissä nukkuvia.

Käytä kaikissa kiinnitysköysissä joustimia, jotka estävät veneen ja laiturin knaapien ja pollareiden nykimisen aallokossa. Solmi kiinnitysköysien toinen pää valmiiksi veneen knaapeihin ja ohjaa koko köysinippu kaiteen alta sen päälle odottamaan rantautumista laituriin. Ole tarkkana, etteivät köydet putoa veteen ja sotkeudu potkuriin.


Lähesty rauhallisesti ja ota tarvittaessa uusiksi

Lähesty satamaa sisääntuloväylän oikeaa laitaa. Noudata vesiliikenteen sääntöjä, kuten kulkunopeuteen (km/h) ja aallonmuodostukseen yms. liittyviä rajoituksia. Huomioi kuitenkin se, että veneen ohjattavuus heikkenee ja tuuli vaikuttaa siihen enemmän mitä hitaammin se liikkuu. Pidä siis yllä riittävää kulkunopeutta sellaista, jolla vielä hallitset venettäsi hyvin, mutta pystyt pysäyttämään sen tarvittaessa nopeasti. Vaihdetta kannattaa välillä käyttää vapaalla.

Jos laiturin vieressä on kiinnityspoijuja, ovat veneet tarkoitus kiinnittää yleensä keula edellä laituriin. Ensin peräköysi tai liina kiinnitetään jousi- tai poijuhaalla tai poijun kiinnityssilmukan läpi pujotettavalla ns. juoksuköydellä, jonka molemmat päät kiinnitetään veneeseen. Pyydä miehistöä avuksi kiinnittämään veneen peräköysi poijuun ja menemään sen jälkeen keulaan näyttämään sormilla metrejä veneen etäisyydestä laituriin. Näin voit itse keskittyä lähestymiseen rauhassa.

Veneen kiinnittäminen kylki edellä laituriin onnistuu parhaiten tyynellä kelillä. Silloin kiinnityspaikkaa lähestytään rauhallisesti n 45 asteen kulmassa. Käännä vähän ennen laituria veneen keulaa kunnolla laiturista poispäin ja tee samalla pieni peruutus. Näin veneen saa lipumaan kauniisti kylki edellä laituriin.

Jos et saa venettä käyttäytymään toivotusti, peruuta ajoissa ja aloita lähestyminen uudestaan. Älä häpeä ottaa vaikka useaan kertaan uusiksi, jos et onnistu ensimmäisillä. Varo muita aluksia ja pidä miehistösi veneen sisäpuolella niin kauan, kunnes he voivat astua (ei hypätä) siitä turvallisesti laiturille. Voit myös pyytää rannalla olevalta kohteliaasti apua, fiksut veneilijät auttavat mielellään toisiaan.

Kiinnitä, suojaa ja lukitse kunnolla

Tuulen painamaa venettä ei kukaan jaksa pitää käsivoimin paikoillaan. Siksi veneen tuulenpuoleisin kiinnitysköysi pitää kiinnittää aina ensin kiepauttamalla se nopeasti pariinkin kertaan knaapin tai pollarin ympärille (varo sormien jäämistä väliin). Näin sen kovakin veto tasaantuu. Pyydä miehistöä kertomaan, koska veneen tuulenpuoleisin köysi on varmasti kiinni ja sammuta moottori vasta sitten.

Kiinnitä vene usealla köydellä, joissa on nykimistä vaimentavat joustimet. Tee kiinnityssolmut sellaisiksi, että ne pitävät myös kovan tuulen tai ohi kulkevien veneiden aiheuttamien aaltojen keikutuksessa. Opettele kiinnittämään vene knaapiin oikein ja käyttämään paalusolmua, koska se pitää ja sen saa tarvittaessa helposti auki.

Huom! Älä koskaan kiinnitä köyttä laiturin vastakkaisen puolen kiinnityspisteeseen tai jätä sekaista köysikasaa laiturille. Ne voivat olla vaaraksi muille laiturilla liikkujille.

Siivotkaa lopuksi vene yhdessä. Ota perälippu pois ja peitä navigointilaitteet auringolta. Tarkista onko pilssiin kertynyt vettä matkan aikana. Sulje tarvittaessa myös pohjan läpiviennit (esim. wc), tarkista akun varaus ja kulutetun polttoaineen määrä sekä matkamittarin lukema. Kirjaa ne ja venereissun muut tärkeät asiat lokikirjaan, jolloin siitä jää merkintä veneen päiväkirjaan. Käännä lopuksi virrat pois päältä ja lukitse vene huolellisesti. Varmista että veneen pressut ja muut sadesuojat pysyvät varmasti paikoillaan kovemmallakin tuulella.

Vie veneessä lajitellut jätteet rannan keräyspisteisiin

Onneksi jätteiden vähentäminen ja lajittelu on ihan helppoa myös veneessä! Valitse retkievääsi kaupassa huomioiden sen, että ne on pakattu mahdollisimman fiksusti. Vaihda muovikassit kestokasseiksi. Pakkaa elintarvikkeet kotona käteviin, kestäviin ja pestäviin rasioihin. Tyhjentyneitä rasioita voi hyödyntää veneen ruokajätteiden lajitteluun ja kompostina. Niillä on helppoa viedä jäätteet takaisin maihin.

Itämeri ja järvet kärsivät jo roskaantumisesta, siksi veteen ei saa heittää mitään. Kerää, rutista ja säilytä lajittelemiasi jätteitä vaikka kestokasseissa veneen penkkien alla. Muista solmia kassit niin, etteivät ne aukea vahingossa.

Useimmissa satamissa tai niiden lähellä on jätteiden keräuspisteet ja monessa on lajittelumahdollisuus. Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roope-palvelupisteissä vastaanotetaan sekajätettä, lasia ja pienmetallia, joissain pisteissä myös paperia, pahvia ja biojätettä. Löydät kaikki Roope-jätepisteet täältä: roopekartta.fi

Opettele rantautumaan:

Katso viisi vinkkiä, miten voit harjoitella veneen käsittelyä ja rantautumista klikkaamalla ohjeen sivulla olevaa nuolta.

Pyydä rohkeasti apua

Suunnittele ja varaa aikaa harjoitella laiturista lähtöä ja rantautumista silloin, kun on hyvä sää eikä sinulla ole mihinkään kiire.

Älä harjoittele yksin vaan pyydä osaavampi veneilijä, kaveri tai puoliso mukaan treenaamaan rannasta lähtemistä ja siihen palaamista. Anna hänenkin harjoitella ja kokeile millaista on toimia miehistön jäsenenä.

Rannassa moni osaavampi veneilijä auttaa mielellään, jos pyydät reilusti apua sen sijaan, että yrität itse selviytyä hankalassa tilanteessa ja päädyt kolhimaan laituria ja omaa tai toisten veneitä.Opi pysäyttämään vene

On hyvä harjoitella veneen hallitsemista erilaisella kelillä, koska rantautumisolosuhteet voivat vaihdella suurestikin. Tähän harjoitukseen voi hyödyntää vapaalla vesialueella olevaa esim. väylän lateraalimerkkiä, koska sitä on helpompi lähestyä kuin matalaa, vedenpinnalla kelluvaa poijua. Huom. Älä osu tai koske merimerkkeihin!

Lähesty väylämerkkiä vuorotellen eri tuulensuunnista. Yritä pysäyttää veneen keula metrin päähän siitä. Tämän jälkeen pysäytä vene eri suunnista tullessasi niin, että merimerkki jää metrin päähän veneesi oikeasta kyljestä ja sitten vasemmasta kyljestä. Lopuksi voit harjoitella lähestymistä myös peruuttamalla.
Kokeile eri laituripaikkoja

Harjoittele tyynellä säällä omassa satamassa sen eri laituripaikkoihin ajamista, esimerkiksi kylki- ja aisapaikoille sekä poijuun kiinnittymistä. Näin saat varmuutta erilaisiin vierasvenesatamiin rantautumiseen. Varaa tähän harjoitukseen kaveri mukaan ja sellainen päivä, jolloin satamassa on mahdollisimman vähän muuta liikennettä ja paljon tyhjiä paikkoja vapaana.

Aja venettä rauhallisesti ja määrätietoisesti vuorotellen eri laituripaikoille. Tutki, miten hiljaisella nopeudella sen ohjailtavuus heikkenee ja miten hyvin se liukuu vapaalla. Kokeile kumpaan suuntaan venettä on helpompaa peruuttaa.

Opettele ohjeistamaan miehistöäsi kertomalla heille selkeästi lähestymissuunnitelmasi sekä siitä, missä järjestyksessä toivot heidän astuvan minkäkin kiinnitysköyden kanssa laiturille. Kokeilkaa ja opetelkaa yhdessä, mikä köysi kannatta kiinnittää ensin. Jatka harjoitusta toisenlaiseen laituripaikkaan, kun olet onnistunut rantautumaan yhteen.

Opettele olemaan päällikkö

Ole kärsivällinen ja anna aina selkeitä toimintaohjeita.Voit myös perustella, miksi niitä pitää noudattaa. Kerro heille rehellisesti myös se, jos sinua jännittää.

Opettele varmistamaan, että kaikki pyytämäsi valmistelut on tehty kunnolla, koska olet veneestä ja sen miehistöstä vastuussa. Tarkista, että purjeet on laskettu, kiinnitysköydet ja kylkisuojat ovat paikoillaan molemmin puolin venettä ja turhat näköesteet yms. köydet, pehmusteet ja tavarat, joihin voi kompastua, ovat poissa kannelta.

Ole määrätietoinen ja sovi miehistösi kanssa rantautumisrauhasta ja siitä, ettei kukaan ole veneen ohjaajan näköesteenä. Voit tarvittaessa pyytää keulaan jonkun näyttämään sinulle sormillaan, kuinka monta metriä on matkaa rantaan.

Muista, että uusiksi ottaminen ei ole häpeä, vaan se kertoo kaikkien turvallisuudesta vastuuta hyvin kantavasta veneen päälliköstä.


Kiinnitä kunnolla ja kiitä!

Opettele tekemään muutama kunnollinen kiinnityssolmu, jotka on helppoa saada myös auki. Harjoittele miehistösi kanssa , kuinka paalusolmu tehdään (hyvä veneen ja tarvikkeiden kiinnityssolmu), ulkosorkka (laitasuojien kiinnittämiseen) ja köyden kiinnitys knaapiin (hyvä kiinnittämissolmu).

Harjoittele aisa- tai kylkipaikalla olevan veneen kiinnittämistä ristiin ns. springeillä, jolloin vene ei pääse kovallakaan kelillä liikkumaan laiturissa eteen eikä taakse.

Kun olette tehneet veneessä loppusiivouksen, on kehujen aika. Kerratkaa yhdessä mikä meni hienosti ja käykää läpi mitä kannattaa vielä harjoitella. Muista aina kiittää lopuksi.

Huom. Opettele lukitsemaan veneen lisäksi myös veneseuran portit asiattomilta silloinkin, jos ne ovat edellisiltä unohtuneet auki. Niillä henkilöillä on kyllä omat avaimet, jotka saavat liikkua lukitulla alueella.

Rantautujan muistilista:

Tutustu uuden sataman syvyyksiin ja vapaiden paikkojen sijaintiin hyvissä ajoin ennakkoon. Vierasvenesatamasta voi varata  paikan myös etukäteen joko soittamalla tai nettivarauksella (esim. satamapaikka.com).

Suunnittele lähestyminen ja valmistele vene rantautumiseen rauhassa. Ohjeista miehistöä avustamaan ja kertaa, että kaikki ovat varmasti ymmärtäneet tehtävänsä. 

Lähesty rauhallisesti ja päättäväisesti tuulen suunta ja muut veneilijät huomioiden. Peruuta ja aloita lähestyminen uudestaan, jos tuuli painaa tai vene ei kulje haluamallasi tavalla.

Pyydä rannassa jo olevia ottamaan köysiä vastaan varsinkin, kun rantaudut ruuhkaiseen vierasvenesatamaan. Sillä voi välttyä monelta turhalta kolhulta ja naarmulta. Naapuriveneet tarjoavat yleensä mielellään apua rantaan saapuville (tai sieltä pois lähteville). Ota tavaksi tarjota apuasi muille, jos olet jo perillä ja näet jonkun epäröivän mihin kannattaa kiinnittyä.

Älä hyppää, vaan astu laiturille ja kiinnitä tuulenpuoleisin köysi ensin. Poista köydestä liika veto kiertämällä se kahdesti laiturin kiinnityspisteen ympärille. Sammuta moottori vasta, kun vene on varmasti kiinnitetty.

Varmista lopuksi, että veneen kaikki köydet on solmittu kunnolla. Merkitse matkan tiedot lokikirjaan ja tarkista polttoaineen määrä. Siivoa, järjestele, pressuta ja lukitse vene huolellisesti. Vie lajitellut jätteet niille varattuun keräyspisteeseen.

Jos olet vierasvenesatamassa käy ilmoittautumassa satamatoimistossa ja maksa satamamaksu, sillä ylläpidetään laituripaikkoja ja venesatamien palveluja. 

Kehu ja kiitä miehistöä niin, että kaikille jää veneilystä iloinen mieli!

Pidetään yhdessä huolta vesistöistämme!

Jaa turvallisuusopas kavereille!

Tehdään yhdessä veneilystä turvallisempaa ja nautitaan kesästä. Jaa alla olevilla painikkeilla tämä aalloille.fi/24 -turvallisuusopas kaikille ystävillesi. Iloa aalloille!

aalloille.fi/24 -kumppanit

Kiitos kaikille vastuullisille yhteistyökumppaneillemme. Me olemme mukana auttamassa suomalaisia viihtymään vesillä ja kehittymään maailman turvallisimmin sekä vastuullisimmin vesillä liikkuvaksi kansaksi:

Iloa aalloille – turvallisesti

Uusi Aalloille.fi/24 on iloisen veneilykesän tärkein turvallisuuskampanja, jonka vetonauloina toimii kymmenen huolellisesti suunniteltua, hupaisalla tavalla huomiota herättävää some-postausta. Nämä viikoittain, kesäkuusta elokuulle julkaistavat muistutukset käsittelevät jokaisen veneilijän turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavia asioita. Ne kutsuvat veneilijät perehtymään Turvallisuusoppaan selkeiksi kokonaisuuksiksi tiivistettyihin ohjeisiin ja muistutuksiin aina yhdestä tärkeistä, nautinnolliseen ja turvalliseen veneilyyn liittyvästä perusasiasta.

Veneilyyn vaikuttajaorganisaatioiden kanssa yhdessä toteutettavan Aalloille.fi/24-turvallisuuskampanjan tavoite on vähentää hukkumisia, vesiliikenteen läheltä piti-tilanteita ja onnettomuuksia jo tänä kesänä. Pitämällä huolta veneilyturvallisuudesta kertaamalla ja täydentämällä kaikkien veneilyosaamista ja ymmärrystä, jokainen viihtyy ja nauttii veneilystä Suomen upeissa vesistöissä.

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan lasten Vilskettä vesillä -kirjoihin ja koko miehistöä viihdyttäviin Aalloille-tietopeleihin. Ne, jos mitkä kannattaa hankkia viihdykkeeksi jokaiseen matkaveneeseen ja mökille.

Tulossa turvallisuusoppaaseen

Julkaisemme aalloille.fi/24 turvallisuusoppaaseen lähiaikoina lisää sisältöä. Tutustu jo olemassa olevaan oppaaseen ja seuraa some-viestintäämme. Täydennämme opasta lähiviikkoina!

Turvallista kesää ja iloa aalloille!

Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle

Hienoa, ettö olet kiinnostunut Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta. Lähetämme sinulle mielellämme lisää tietoa!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Lähetämme sinulle lisää tietoa Merimiestaitoja 30 000 suomalaiselle -hankkeesta ja voidaan keskustella, kuinka voitte olla hankkeessa mukana.

Tehdään yhdessä Suomesta maailman parhaiten veneilevä kansa!

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan turvallisuusoppaaseen!

Aalloille.fi/24 turvallisuuskampanja innostaa jokaisen veneilijän kertaamaan osaamistaan ja kiinnittämään huomiota turvallisuuteen. Tervetuloa mukaan hankkeeseen!

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä. Tänä kesänä pääsee vielä mukaan pilottiin ja ensi vuonna 2025 kampanjoimme täydellä teholla turvallisen vesilläliikkumisen puolesta.

Keromme sinulle mielellään lisää kustannuksista ja minkälaista lisäarvoa ja näkyvyyttä voit saada yhdessä kanssamme.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Tervetuloa mukaan lukuluokkakirjahankkeeseen!

Vesillä liikkumisen taidot ovat tärkeitä perustaitoja, joiden oppiminen edistää turvallisuutta, viihtyvyyttä ja vastuullisuutta. Hienoa, että olet kiinnostunut hankkeestamme.

Lähetä yhteystietosi vieressä olevalla lomakkeerlla, niin olemme sinuun yhteydessä. Etsitään yhdessä sinulle lahjoituksen kohteeksi sopiva koulu tai päiväkoti.

Kerromme mielellämme samalla mitä hyötyä ja minkälaista näkyvyyttä voimme sinulle tarjota.

Iloa aalloille!

- Lissu Suursalmi

Videot opetuksen tukena

Vaahtopäät purjehdusleirillä on 64-sivuinen, kovakantinen ja ilmeikkäästi kuvitettu oppikirja. Kirjan sivuilla on 26 QR-videolinkkiä, jotka havainnollistavat sen opetussisältöä ja laajentavat lasten lukukokemusta.